Loading...
 

Διακοπή του Καπνίσματος

 

Γιατί είναι τόσο δύσκολο να κόψει κανείς το κάπνισμα;

Η διακοπή του καπνίσματος είναι τόσο δύσκολη καθώς η νικοτίνη, ένα από τα βασικά χημικά συστατικά του καπνού, είναι η τρίτη πιο εθιστική ουσία μετά την κοκαΐνη και την ηρωίνη. Πιο συγκεκριμένα, η τακτική χρήση καπνού οδηγεί πολύ γρήγορα σε μια σταθερή ανάγκη για κάπνισμα, παρά το γεγονός ότι οι καπνιστές γνωρίζουν τις βλαβερές συνέπειες. Επιπλέον, ο εγκέφαλος και το σώμα συνηθίζουν στην παρουσία της νικοτίνης και οι καπνιστές βιώνουν έντονη ενόχληση ή επιθυμία να καπνίσουν κατά τη διάρκεια της αποχής από το κάπνισμα. Έτσι, παρά το γεγονός ότι το 70% των καπνιστών θέλει να κόψει το τσιγάρο, μόνο το 30% το επιχειρεί και μόνο το 2-3% το πετυχαίνει. Επειδή ο εθισμός είναι μια χρόνια εγκεφαλική νόσος, ακόμα και όταν κανείς καταφέρει να κόψει το κάπνισμα υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υποτροπιάσει.

 

Πώς εθίζονται οι καπνιστές στη νικοτίνη;

Όταν ο καπνιστής εισπνέει τον καπνό του τσιγάρου, η νικοτίνη απορροφάται από τους πνεύμονες, εισέρχεται στη ροή του αίματος και μεταφέρεται στον εγκέφαλο, όπου δημιουργεί μια αίσθηση ανταμοιβής και ευχαρίστησης. Η τακτική έκθεση στη νικοτίνη μεταβάλλει τη χημεία του εγκέφαλου και ο καπνιστής σύντομα εθίζεται και αναπτύσσει εξάρτηση. Έτσι το κάπνισμα γίνεται προϋπόθεση για να αισθάνεται ο καπνιστής φυσιολογικά.

 

Ποια συμπτώματα να περιμένω όταν κόψω το κάπνισμα;

Αν προσπαθήσετε να διακόψετε το κάπνισμα, καθώς περνά ο χρόνος από το τελευταίο σας τσιγάρο, το επίπεδο νικοτίνης στο αίμα σας αρχίζει να πέφτει και όλα τα ευχάριστα αποτελέσματα που βιώνατε πριν, αρχίζουν να εξασθενούν. Αντί αυτού, μπορεί να αισθανθείτε χειρότερα με τον χρόνο και να αναπτύξετε συμπτώματα στέρησης, όπως νευρικότητα, άγχος, ανησυχία, υπνηλία, πονοκέφαλο και μια ακατανίκητη επιθυμία για κάπνισμα. Αν ξανακαπνίσετε, το δυσάρεστο αίσθημα εξαφανίζεται. Εάν ωστόσο επιμείνετε και απέχετε από το κάπνισμα, τα συμπτώματα στέρησης θα κλιμακωθούν κατά τις επόμενες ώρες και στη συνέχεια θα υποχωρούν σταδιακά μέσα στις επόμενες 3-4 εβδομάδες. Ωστόσο, δεν θα έχετε μόνο να αντιμετωπίσετε τη σωματική εξάρτηση, αλλά και τη συναισθηματική και ψυχολογική εξάρτηση που συνοδεύει τη συνήθεια του καπνίσματος. Έτσι αν για παράδειγμα είχατε τη συνήθεια να καπνίζετε πίνοντας καφέ ή αλκοόλ ή όταν βιώνατε απογοήτευση, άγχος ή δυστυχία, τότε αυτές οι καθημερινές καταστάσεις που συνδέονται με τον καπνό μπορούν να σας οδηγήσουν στο να ξανακαπνίσετε. Μην ξεχάσετε ότι όσο πιο πολύ καπνίζατε, τόσο πιο ισχυρός είναι ο εθισμός και τα συμπτώματα στέρησης αλλά σίγουρα δεν είναι κάτι που κρατά για πάντα ή δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από τον οποιονδήποτε.

 

Πως θα επωφεληθώ από τη διακοπή του καπνίσματος;

Τα πλεονεκτήματα για την υγεία εκδηλώνονται πολύ σύντομα μετά τη διακοπή. Μέσα στα πρώτα 20 λεπτά, οι παλμοί της καρδιάς και η αρτηριακή πίεση πέφτουν. Μετά από μερικούς μήνες, μειώνεται ο βήχας και η δυσκολία στην αναπνοή. Μετά από 1 χρόνο, ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής έχει μειωθεί στο μισό σε σύγκριση με έναν καπνιστή και μετά από 15 χρόνια έχει εξισωθεί με αυτόν ενός μη καπνιστή. Μετά από 5 έως 15 χρόνια, ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου έχει μειωθεί στα επίπεδα ενός μη καπνιστή. Μετά από 10 χρόνια, ο κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα έχει πέσει στο μισό σε σύγκριση με έναν καπνιστή.

 

Είναι ποτέ αργά να διακόψει κανείς το κάπνισμα;

Ποτέ δεν είναι αργά να διακόψει κανείς το κάπνισμα. Καπνιστές κάθε ηλικίας, ακόμα και αυτοί που έχουν αναπτύξει προβλήματα υγείας τα οποία σχετίζονται με τον καπνό, μπορούν να επωφεληθούν από τη διακοπή του καπνίσματος και να αυξήσουν το προσδόκιμο επιβίωσης τους. Μετά από καρδιακή προσβολή, η διακοπή του καπνίσματος μειώνει κατά 50% τις πιθανότητες μιας νέας προσβολής.

 

 

Αυτές οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμοδίου επαγγελματία υγείας.

Downlod HD Corner

Κατεβάστε τώρα το HD Corner

Πάρτε τον έλεγχο της υγείας σας και βελτιώστε την ποιότητα ζωής σας.

Download HD Corner

© 2024 Karabinis Medical S.A. - All rights reserved.      Όροι Χρήσης   Πολιτική Απορρήτου   Επισήμανση Απορρήτου   Ρυθμίσεις Cookies

Το HD Corner είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΚΑΡΑΜΠΙΝΗΣ MEDICAL Α.Ε. (αριθμός συμβολαιογραφικής πράξης πνευματικών δικαιωμάτων και ημερομηνία 2159/ 22-12-2023). Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, δημοσίευση ή χρήση του συνόλου ή μέρους της υπηρεσίας με οποιονδήποτε τρόπο χωρίς την έγγραφη έγκριση της KARABINIS MEDICAL AE.

Developed by LogicOne