Loading...
 

Τί πρέπει συνολικά να κάνω για να μειώσω την πίεσή μου χωρίς φάρμακα;

Ο τρόπος ζωής παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και αντιμετώπιση της υπέρτασης. Στο 90-95% των ατόμων με υπέρταση, η αύξηση της πίεσης συνδέεται με τον τρόπο ζωής, το αυξημένο σωματικό βάρος, τη μη ισορροπημένη διατροφή, την καθιστική ζωή, το στρες, ενώ ο συνδυασμός με κάπνισμα είναι ιδιαίτερα επιβλαβής.

Για τη μείωση της πίεσης, κυριότερο ρόλο από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες έχει το σωματικό βάρος. Άλλα σημαντικά στοιχεία που σχετίζονται με τη διατροφή και επηρεάζουν το σωματικό βάρος , πέρα της ενεργειακής πρόσληψης και τις θερμίδες που καταναλώνουμε, είναι το νάτριο, το κάλιο, το αλκοόλ, τα κορεσμένα λίπη και το συνολικό λίπος της τροφής αλλά και η πρόσληψη φρούτων, λαχανικών και γαλακτοκομικών προϊόντων.


Για τη ρύθμιση της υπέρτασης βασικές υγιεινοδιαιτητικές οδηγίες είναι:

  • Μείωση του σωματικού βάρους (κύριος στόχος σε περίπτωση που κάποιος είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος)
  • Καθιέρωση καθημερινής, ήπιας ή πιο οργανωμένης, σωματικής δραστηριότητας.
  • Συνολικά πιο υγιεινή διατροφή (αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών και μείωση του ολικού και κορεσμένου διατροφικού λίπους και των τρανς λιπαρών).
  • Διακοπή του καπνίσματος.
  • Περιορισμός αλατιού στο φαγητό (προσοχή στις κρυφές πηγές) και αύξηση του καλίου.
  • Μείωση ή διακοπή της κατανάλωσης αλκοόλ.

 

Μετρίαση της κατανάλωσης αλκοόλ

Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ θεωρείται σχετικά αβλαβής. Όμως, η υπερβολική χρήση αλκοόλ, έχει πολλαπλές βλαπτικές επιδράσεις στον οργανισμό και, επιπλέον, σχετίζεται με αύξηση της πίεσης. Η κατανάλωση αλκοόλ δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 20-30 g αλκοόλ (1 2 ποτά) την ημέρα για τους υπερτασικούς άντρες και τα 10-20 g (1 ποτό) για τις γυναίκες, ή 14 ποτά την εβδομάδα για τους άντρες και 7 για τις γυναίκες. Σε μεγαλύτερες δόσεις η πίεση αυξάνεται.

 

Διακοπή καπνίσματος

Αν και το κάπνισμα λίγο αυξάνει την αρτηριακή πίεση, η διακοπή του καπνίσματος είναι υποχρεωτική γιατί μειώνει δραστικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακού νοσήματος. Σε μακροχρόνιους καπνιστές με πρόσφατη υπέρταση, η διακοπή του καπνίσματος είναι σημαντικότερη από τη μείωση της πίεσης - αν και βέβαια και τα δυο είναι απαραίτητα.

 

Υπάρχουν ουσίες που αυξάνουν την αρτηριακή πίεση;

Διάφορα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν σημαντική αύξηση της πίεσης, κυρίως σε άτομα που παίρνουν αντιυπερτασική θεραπεία. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα που χρησιμοποιούνται συχνά ως παυσίπονα (κυρίως για μυοσκελετικούς πόνους και αρθροπάθειες), κάποια από τα αποσυμφορητικά του ρινικού βλεννογόνου (για το συνάχι), τα αντισυλληπτικά χάπια, αλλά και διάφορα άλλα φάρμακα που χρησιμοποιούνται σπανιότερα. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για όποιο άλλο φάρμακο παίρνετε μαζί με αυτά για την υπέρταση.

 

Πρέπει να κόψω τον καφέ; Επηρεάζουν την πίεση τα πορτοκάλια και το σκόρδο;

  • Ο καφές μπορεί να προκαλέσει μικρή παροδική αύξηση της πίεσης. Όμως άτομα που πίνουν καφέ κάθε μέρα, παρουσιάζουν «ανοχή» σε αυτή τη δράση και τελικά η πίεσή τους δεν επηρεάζεται. Έτσι, αν δεν υπάρχει άλλος λόγος, π.χ. ταχυκαρδίες, οι υπερτασικοί μπορούν να πίνουν καφέ σε λογική ποσότητα.
  • Τα πορτοκάλια δεν αυξάνουν την πίεση. Αντίθετα, περιέχουν κάλιο που είναι χρήσιμο στους υπερτασικούς.
  • Το σκόρδο έχει κάποιες αγγειοδιασταλτικές ιδιότητες που μπορεί να μειώσουν την πίεση. Όμως, τα πιθανά οφέλη αλλά και οι κίνδυνοι από τη μακροχρόνια καθημερινή χρήση είναι άγνωστα.

 

 

Αυτές οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμοδίου επαγγελματία υγείας.

Downlod HD Corner

HD-Corner logo

Κατεβάστε τώρα το HD Corner

Πάρτε τον έλεγχο της υγείας σας και βελτιώστε την ποιότητα ζωής σας.

Download HD Corner

© 2024 Karabinis Medical S.A. - All rights reserved.      Όροι Χρήσης   Πολιτική Απορρήτου   Επισήμανση Απορρήτου   Ρυθμίσεις Cookies

Το HD Corner είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΚΑΡΑΜΠΙΝΗΣ MEDICAL Α.Ε. (αριθμός συμβολαιογραφικής πράξης πνευματικών δικαιωμάτων και ημερομηνία 2159/ 22-12-2023). Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, δημοσίευση ή χρήση του συνόλου ή μέρους της υπηρεσίας με οποιονδήποτε τρόπο χωρίς την έγγραφη έγκριση της KARABINIS MEDICAL AE.

KarabinisMedical Logo

Developed by LogicOne

Scroll top