Φαρμακευτική Αγωγή για την Υπέρταση
Φαρμακευτική Αγωγή για την Υπέρταση
Κανόνες της θεραπείας
- Σκοπός της θεραπείας είναι η μείωση της αρτηριακής πίεσης και η άριστη ρύθμισή της ώστε να προληφθεί πιθανή καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο ή άλλες επιπλοκές.
- Η θεραπεία κατά κανόνα συνεχίζεται σε όλη τη ζωή του ασθενούς και τα φάρμακα λαμβάνονται σε καθημερινή βάση.
- Η απόφαση για την έναρξη της φαρμακευτικής αγωγής λαμβάνεται από τον γιατρό με βάση την εκτίμηση (1) της βαρύτητας της υπέρτασης και (2) του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακού νοσήματος.
- Ο γιατρός θα προσαρμόσει τη φαρμακευτική αγωγή ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του κάθε ασθενή (εξατομικευμένη θεραπεία), λαμβάνοντας υπόψη διάφορους παράγοντες, όπως την ηλικία, το φύλο, τη συνύπαρξη άλλων προβλημάτων υγείας και ασθενειών και τη γενική κατάσταση του ατόμου.
- Η ανταπόκριση της αρτηριακής πίεσης στο κάθε φάρμακο δεν είναι η ίδια σε όλους τους ανθρώπους. Μπορεί να χρειαστούν μερικές δοκιμές και χρόνος (μήνες) μέχρι να βρεθεί το καλύτερο φαρμακευτικό σχήμα που να ρυθμίζει αποτελεσματικά την αρτηριακή πίεση χωρίς ή με τις ελάχιστες παρενέργειες.
Ποιες είναι οι κυριότερες κατηγορίες φαρμάκων για την υπέρταση;
Υπάρχουν 5 κατηγορίες φαρμάκων που συστήνονται ως θεραπεία πρώτης γραμμής για την αντιμετώπιση της υπέρτασης.
Αυτές περιλαμβάνουν:
- διουρητικά
- αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτασίνης
- αποκλειστές υποδοχέων αγγειοτασίνης
- αποκλειστές διαύλων ασβεστίου
- β-αποκλειστές
Δεύτερης γραμμής θεραπευτικές επιλογές αποτελούν οι:
- α1-αποκλειστές
- ανταγωνιστές αλδοστερόνης
- αντι-αδρενεργικά φάρμακα κεντρικής δράσης
- άμεσα δρώντα αγγειοδιασταλτικά
Ο μηχανισμός δράσης των φαρμάκων διαφέρει ανάλογα με την κατηγορία. Τα διουρητικά μειώνουν την αρτηριακή πίεση αρχικά μειώνοντας τον όγκο των κυκλοφορούντων υγρών και στη συνέχεια με διαστολή (διάταση) των αρτηριών. Οι αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτασίνης, οι αποκλειστές υποδοχέων αγγειοτασίνης και οι αποκλειστές διαύλων ασβεστίου προκαλούν διαστολή των αρτηριών, αλλά μέσω διαφορετικών μηχανισμών. Οι β-αποκλειστές και κάποιοι από τους αποκλειστές διαύλων ασβεστίου, εκτός του ότι μειώνουν την αρτηριακή πίεση, μειώνουν και τη συχνότητα των κτύπων της καρδιάς (σφυγμό), δηλαδή προκαλούν βραδυκαρδία.
Ποιές είναι οι κύριες παρενέργειες των αντιυπερτασικών φαρμάκων;
- Οι κύριες κατηγορίες φαρμάκων που συστήνονται ως θεραπεία πρώτης γραμμής γίνονται καλά ανεκτές από την πλειονότητα των ασθενών, χωρίς καμία παρενέργεια. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστούν παρενέργειες.
- Συμπτώματα όπως ζάλη, αίσθημα ιλίγγου, θολή όραση και κόπωση μπορεί να είναι αποτέλεσμα απότομης ή υπερβολικής μείωσης της πίεσης και να μην οφείλονται στα ίδια τα φάρμακα.
- Άλλες παρενέργειες ανάλογα με την κατηγορία των φαρμάκων είναι οι εξής:
Αυτές οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμοδίου επαγγελματία υγείας.