Loading...
 

Βαριατρική Χειρουργική

Ποιοι είναι οι στόχοι της βαριατρικής χειρουργικής;

Ο σκοπός της βαριατρικής χειρουργικής είναι να μειωθεί ο κίνδυνος νόσου ή θανάτου που σχετίζεται με την παχυσαρκία.

 

Ποιοι είναι υποψήφιοι για βαριατρική χειρουργική;

Ενήλικες με ΔΜΣ ≥40 ή ΔΜΣ ≥35 που παράλληλα παρουσιάζουν παθήσεις που σχετίζονται με την παχυσαρκία, και στους οποίους οι απόπειρες να χάσουν βάρος με δίαιτα, άσκηση και φάρμακα απώλειας βάρους έχουν αποτύχει.

 

Πως λειτουργεί η βαριατρική χειρουργική;

Ανάλογα με τον τύπο της χειρουργικής επέμβασης, η θεραπεία μπορεί να λειτουργήσει με έναν ή περισσότερους από τους εξής τρόπους:

  • Περιορισμός του όγκου του στομάχου, ώστε να μειωθεί η ποσότητα φαγητού που μπορείτε να καταναλώσετε.
  • Δυσαπορρόφηση: μειώνει την πέψη και την απορρόφηση της τροφής.
  • Τροποποίηση των νευροορμονικών σημάτων που ρυθμίζουν την όρεξη και τον κορεσμό.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να ακολουθήσετε κατάλληλη δίαιτα μετά την επέμβαση και να συνεχίσετε να ασκείστε.

 

Πόσο αποτελεσματική είναι η βαριατρική χειρουργική;

Μετά την επέμβαση, συνήθως χρειάζονται ένα με δύο χρόνια για να υπάρξει απώλεια βάρους. Η απώλεια βάρους κυμαίνεται από 50 έως 75% του πλεονάζοντος σωματικού βάρους και διατηρείται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα συγκριτικά με αυτό που παρατηρείται με την εφαρμογή μη χειρουργικών θεραπειών της παχυσαρκίας (σημαντική απώλεια βάρους που διατηρείται για περισσότερα από 5 χρόνια).

 

Ποιοι τύποι βαριατρικής χειρουργικής υπάρχουν;

Λαπαροσκοπικά ρυθμιζόμενος δακτύλιος στομάχου: Πρόκειται για έναν δακτύλιο που τοποθετείται γύρω από το πάνω μέρος του στομάχου και μειώνει την ποσότητα τροφής που μπορείτε να φάτε σε κάθε γεύμα. Αυτή είναι η λιγότερο επεμβατική μέθοδος. Η απώλεια βάρους παρουσιάζει διακυμάνσεις και τα κυριότερα μειονεκτήματα είναι ότι ο δακτύλιος, ως ξένο σώμα, μπορεί να μετατοπιστεί ή να προκαλέσει προβλήματα όπως μόλυνση ή μπορεί να χρειαστεί πολλαπλές ρυθμίσεις.

Γαστρική παράκαμψη κατά Roux en-Y: Σ’ αυτή την εγχείρηση, το στομάχι διαιρείται και δημιουργείται ένας μικρός στομαχικός θύλακος που συνδέεται στο κάτω μέρος του λεπτού εντέρου, παρακάμπτοντας το πάνω τμήμα αυτού. Μπορεί να γίνει ως ανοιχτό χειρουργείο ή λαπαροσκοπικά. Η επέμβαση αυτή θεωρείται ως «χρυσή μέθοδος» της βαριατρικής χειρουργικής και έχει υψηλό ποσοστό επιτυχίας. Η κυριότερη επιπλοκή είναι ο υποσιτισμός.

Γαστρεκτομή «μανίκι»: Το στομάχι μετατρέπεται σε στενό σωλήνα. Η μέθοδος αυτή θεωρείται λιγότερο παρεμβατική από τη γαστρική παράκαμψη.

Χολοπαγκρεατική παράκαμψη με ή χωρίς δωδεκαδακτυλική εκτροπή: Οδηγεί σε απώλεια βάρους κυρίως προκαλώντας χαμηλή απορρόφηση. Επιτυγχάνει εξαιρετική απώλεια βάρους σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, αλλά θα χρειαστεί να λαμβάνετε συμπληρώματα διατροφής λόγω του αξιόλογου κινδύνου υποσιτισμού.

 

Ποιά βαριατρική επέμβαση είναι η πιο κατάλληλη για μένα;

Αυτό εξαρτάται από την ηλικία σας, τη σοβαρότητα της παχυσαρκίας, τα συνυπάρχοντα νοσήματα που σχετίζονται με την παχυσαρκία, άλλους χειρουργικούς παράγοντες κινδύνου, τον κίνδυνο βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων επιπλοκών, την προσωπικότητά σας και την ανοχή σας σε κίνδυνο, καθώς επίσης από παράγοντες που αφορούν τον χειρουργό σας (πείρα, εγκαταστάσεις, κ.λπ.).

 

Ποιοι είναι οι πιθανοί κίνδυνοι των βαριατρικών επεμβάσεων;

Οι κίνδυνοι εξαρτώνται από το είδος της επέμβασης και τα τυχόν ιατρικά προβλήματα που είχατε πριν. Στις πιθανές επιπλοκές συγκαταλέγονται αιμορραγία, σπληνικό τραύμα, μόλυνση, πνευμονική εμβολή, ανάγκη για επαναληπτική επέμβαση ή μετατροπή σε ανοιχτή διαδικασία, υποσιτισμός, έλλειψη πρωτεΐνης, βιταμινών ή μεταλλικών αλάτων που οδηγούν σε παθολογία των οστών, αναιμία, νευρικές διαταραχές, υπογλυκαιμία, μετεγχειρητικές κήλες, ρήξη ή απόφραξη του εντέρου, πεπτικό έλκος, χολόλιθοι, νεφρόλιθοι, χρόνια συμπτώματα ναυτίας, έμετος, κοιλιακοί πόνοι, επιπλοκές από την αναισθησία, θάνατος.

 

 

Αυτές οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμοδίου επαγγελματία υγείας.

Downlod HD Corner

HD-Corner logo

Κατεβάστε τώρα το HD Corner

Πάρτε τον έλεγχο της υγείας σας και βελτιώστε την ποιότητα ζωής σας.

Download HD Corner

© 2024 Karabinis Medical S.A. - All rights reserved.      Όροι Χρήσης   Πολιτική Απορρήτου   Επισήμανση Απορρήτου   Ρυθμίσεις Cookies

Το HD Corner είναι πνευματική ιδιοκτησία της ΚΑΡΑΜΠΙΝΗΣ MEDICAL Α.Ε. (αριθμός συμβολαιογραφικής πράξης πνευματικών δικαιωμάτων και ημερομηνία 2159/ 22-12-2023). Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, δημοσίευση ή χρήση του συνόλου ή μέρους της υπηρεσίας με οποιονδήποτε τρόπο χωρίς την έγγραφη έγκριση της KARABINIS MEDICAL AE.

KarabinisMedical Logo

Developed by LogicOne

Scroll top